Techniek
Raku en naked raku
Raku betekent o.a. ‘geluk door toeval’ en is een glazuurbrandtechniek die oorspronkelijk uit Japan komt en plaatsvindt nadat het werkstuk biscuit gebakken is. Hierna wordt het glazuur aangebracht, behalve waar het werkstuk zwart moet blijven.
Het werkstuk gaat in een hout- of gasgestookte oven waar het tot 1000º C verhit wordt.
Het object wordt uit de oven gehaald met een tang en in een teil of ton, gevuld met zaagsel, geplaatst en afgedekt. Het zaagsel gaat smeulen door de hitte van het werkstuk en door afkoeling ontstaan scheurtjes in het glazuur. Het zaagsel brandt in deze scheurtjes.
Na 15 minuten wordt het object uit het zaagsel gehaald en in een bak met water gedaan om verder af te koelen.
Het ziet er dan nog zwartgeblakerd uit maar als het geheel afgekoeld is wordt het met een schuurspons en schuurmiddel schoongemaakt. Pas dan zie je het uiteindelijke resultaat.
Naked Raku
Bij Naked Raku is het van belang dat het werkstuk wordt gepolijst nog voordat het biscuit gebakken is.
Nadat het biscuit gebakken is gaat er klei slib op het object en moet het 24 uur drogen.
Hier overheen wordt het glazuur opgebracht en vervolgens gaat het werkstuk in de Raku oven tot een temperatuur van 900º C.
Daarna gaat het werk in een ton met zaagsel en wordt afgesloten. Na enkele minuten wordt het eruit gehaald en direct met water afgekoeld. Het glazuur brokkelt hierdoor af en de naakte scherf met mooie tekening blijft over.
Dan wordt het werkstuk schoongemaakt en als het droog is in de was gezet.